Gambrel Style | East Hampton Village | Completed Summer 2013
New Construction | Lot 9,200 sq. ft. sq. ft. | House 2,100 sq. ft.
Note House size does not include finished basement

Description

This project is located on a small lot in the Georgica section of East Hampton Village and was included on the East Hampton Village Historical Society House and Garden tour in 2013. The lot had an existing, turn of the century, small gambrel style house on it, but the condition was beyond salvaging. However the Gambrel style was re-imagined in the new house, with a sweeping roof over the wrap around covered porch. The first floor consists of a double height entry foyer with serpentine stair, den with full bath, the living room and a step down kitchen and dining room.  Three bedrooms with en-suite bathrooms are located on the second floor..

The main axis through the house, originating at the front door and terminating at the floor to ceiling glass doors in the dining room, ‘locks’ the interior spaces together… each interior space has a cross axis, which along the centerlines, are located glass French doors that open out to the covered porch and yard beyond.

Galleries Interiors | Exteriors

Modern Waterfront | Sag Harbor, NY | Completed 2015 (phase 1)
Extensive Renovation / Addition | Lot 15,000 sq. ft. sq. ft. | House 2,350 sq. ft.
Note Waterfront Lot

Description

This project is a 2 phase project, to an existing 2 story, waterfront house built in the late 1980’s, which was poorly designed and made no attempt to a relationship between the site and the views to the water of sag harbor bay. Phase 1, which was completed in the spring of 2015, consisted of a full ‘to the studs’ gut renovation of the existing first floor, a new garage addition, and re-allocation of the interior spaces. To take full advantage of the views, the front door was re-located to allow for an axial view from the approach to the site, through the house, to the bay beyond. The waterside elevation was designed with floor to ceiling, wall to wall, glass panels and doors. A new custom kitchen, exposed steel beam, new open stair with stainless steel cables and floating fireplace hearth were some of the interior details that brought the existing interior from a dull collection of spaces into an inviting open floor plan with simple, clean lines and a dramatic relationship to Sag Harbor Bay.

Galleries Interiors | Exteriors

Bruce Siska Office | East Hampton, NY | 2015
Addition | Lot sq. ft. | House

Description

The need for a semi-private office and the desire to make a statement, were the initial starting points for the design of this 200 square foot addition to an existing 350 year old, oak timber framed structure.  The fundamental design concept was to create an addition that would stylistically oppose the aesthetic of the existing structure, creating an identity entirely its own. Located in the Village of East Hampton, this project is designed and meticulously detailed around a 4 foot x 8 foot sheet of ply-wood, the plan being 12 feet wide by 16’ deep. The walls, ceiling/ roof and floor, through the use of extruded aluminum channels, the location of the glazing units and the change in materials (both interior and exterior) act as a series of independent planes, unified by the delineation of the 4 foot wide ply-wood ‘panel’. The structure is cantilevered over 2 parallel steel beams resting on concrete piers, allowing it to seemingly float above the ground plane, and enabling the building to be easily re-located and severely limiting the disturbance to the site and the existing dry stack stone foundation. 

Galleries Interiors | Exteriors

Beach House | Amaganset, NY | Completed Fall 2010
New Construction | Lot 10,750 sq. ft. sq. ft. | House 2,000 sq. ft.
Note Corner Lot

Description

This project, located in Barnes Landing, is situated on a corner lot with very tight zoning restrictions. The first floor of the house is designed around the story and a half living room and dining room, with floor to ceiling, wall to wall, glass panels and doors and clerestory windows above. The axis' of this space is terminated on the one end by the fireplace and cantilevered concrete hearth, and the other by the stair with vertical stainless steel cables. The custom kitchen, entry vestibule, junior master and bedrooms are all located off this common space. The second floor contains the master suite, with custom walk in closet and master bathroom… Very minimal details with simple clean lines were incorporated throughout, and the entire first floor is polished concrete with radiant heat. The exterior clear cedar siding detail was incorporated in the interior as accents on the bathroom walls..  The ‘sister’ house to this project, located right next door, was completed in the Spring of 2014 and uses many of the same details, both interior and exterior, along with polished stucco exterior walls.

Galleries Interiors | Exteriors